Prefabrik Yapı Elemanları Nelerdir?


Prefabrik yapılar, fabrikada hazırlanan prefabrik yapı elemanları parçalarının birleştirilmesi ile elde edilen yapılardır. Sağladığı pek çok avantajdan dolayı kullanımının her geçen gün yaygınlaştığı prefabrik yapı sistemleri, hızlı, pratik ve ekonomik bir çözüm sunuyorlar.

Prefabrik Yapılar, belli başlı elemanların bir araya getirilmesiyle ortaya çıkarlar. Her bir prefabrik yapı elemanı proje özelinde fabrikada üretilir. Bu proje sahibine, yapının hem teknik hem estetik özelliklerini belirlerken esneklik kazandırır.

Temel prefabrik yapı elemanları temelde 12 adettir:

Kolon: Yapının yükü kolonlar ile temellere iletilir. Tıpkı betonarme yapılarda olduğu gibi prefabrik yapılarda da, kullanılacak kolonların boyut ve kesitleri yönetmelikle belirlenmektedir.

Taşıyıcı Kiriş: Taşıyıcı kirişler, temelli yapılarda olduğu gibi prefabrik yapı elemanları arasında da önemli bir yere sahiptir. Kolonlar dikey kullanılırken, taşıyıcı kirişler de yapının yükünü yatay bir pozisyonda taşırlar. Bu elemanlar yapının yüküne bağlı farklı uzunluk ve kalınlıkta hazırlanabilirler.

Tali Kiriş: Duvar yükünü taşımakla görevli olan tali kirişler, konstrüktif bir yapı elemanıdır. Bu kirişler en çok tablalı ya da dikdörtgen şekilde üretilirler.

Makas Kirişi: Makas kirişinin en önemli özelliği çatı yükünü taşımasıdır. Öngerme teknolojisi ile oldukça dayanıklı şekilde üretilen bu elemanlar, büyük alanların desteklenmesi için de kullanılır.

Aşık Kirişi: Prefabrike yapılarda kullanılan çatı kaplaması, yapı üzerinde bir ağırlık oluşturur. Bu ağırlığı taşımakla görevli olan elemanlar da aşık kirişidir. Öngerme teknolojisi kullanılarak hazırlanan bu kirişler, uzun yıllar yapının güvenliğini koruyabilmektedirler.

Oluk Kirişi: Prefabrike yapılarda ihtiyaç duyulan su drenajı makaslar aracılığı ile sağlanır. Bu makasları dik yönde birleştiren elemanlara oluk kirişi denmektedir.

Fener Çatı Kirişi: Çatının aydınlatılması ve havalandırılması görevini üstlenen fener çatı kirişleri, oluk kirişi gibi makaslara monte edilerek kullanılır.

Kreyn Kirişi: Kreyn kirişleri, vinç kullanılması gereken koşullarda, vincin yapıya monte edilebilmesi için kullanırlar. Vincin aks açıklıklarına göre tasarlanır ve vinç kapasitesine ve bağlı olarak öngermeli ya da standart olarak üretilirler.